joi, 13 august 2009

Dubai Trippin'

In Dubai am ajuns doar pentru cateva ore si doar in aeroport. Acest minim contact cu lumea araba mi s-a parut cel putin interesant.
Bineinteles ca nu poti pretinde ca ai inteles ceva despre o anumita tara doar dupa ce ai vazut un aeroport dar in Dubai iti poti face o oarecare idee. Incepand de la documentarele de pe Discovery in care am vazut incredibilele lor proiecte de a-si mari teritoriul extinzandu-l pe mare si pana la cladirile inalte si pline de lumini artificiale ce au rasarit in mijlocul desertului si pe care le-am vazut din avion, oricine isi poate da seama ca avem de-a face cu o natiune parvenita care s-a facut cunoscuta prin opulenta.
Dupa cum spunea un prieten, in aceasta parte a lumii poti vedea arabi care se plimba cu Rolls Royce-uri cu extrem de multi cai putere si pe parintii lor ii poti vedea cum se deplaseaza cu doar o camila putere. Banii veniti extrem de usor din descoperirea comorilor subterane si din asocierea cu foarte intreprinzatorii americani, i-au catapultat pe purtatorii de turbane din Emiratele Arabe Unite printre cei mai bogati oameni de pe Pamant. Dupa cum stim cu totii insa, banii veniti usor dispar repede iar viitorul arabilor va arata probabil ca cel imaginat de George Clooney in Syriana: peste vreo 50 de ani se vor intoarce probabil de unde au plecat. Vor ramane fara petrol si vor redeveni triburi ce traiesc pe spatele unor camile.
Revenind la Dubai, imi amintesc reclamele vazute la televizor in Asia. Hoteluri de sapte stele in care o familie fericita isi petrece concediul in apartamente cu multe camere si este asteptata la intrare de o limuzina ce costa sute de mii de dolari. Se pare ca aici luxul s-a depasit pe el insusi. Oamenii vin aici pentru a da un sens averilor lor ce au capatat proportii incomensurabile si pe care probabil au senzatia ca nu mai au timp sa le cheltuie. Toate aceste lucruri le poti desprinde totusi si din simpla experienta de a te plimba prin aeroportul din Dubai. Avem in primul rand concursuri la care poti castiga urmatoarele:


Dupa ce rezisti tentatiei de a face cumparaturi de nu stiu cate sute de euro pentru a participa la tombola care te poate face fericitul posesor a unei masini de lux aproape la fel de scumpa ca si avionul cu care ai ajuns in Dubai, iti continui plimbarea si ajungi la "Palmierul de Aur":



Da! Acesta este exact ceea ce pare! Un palmier din lingouri de aur crescut in mod natural in mijlocul unui magazin de bijuterii!
Dar pentru a strabate drumul pana la mai sus amintitul copac, trebuie sa treci mai intai pe sub farfuriile zburatoare:






Si dupa aceea pe langa peretii cu modele arabe:


Dupa aceasta incursiune in ciorba culturala creata de arhitectii aeroportului, calatorul ajunge in aripa mai veche a cladirii unde este intampinat de un miros pestilential. Nu este vorba de vreo mare masa cu branzeturi frantuzesti mucegaite, ci de multi turisti de toate nationalitatile (dar in special arabi si indieni) care dorm linistiti si descaltati pe scaune sau sub ele, pe jos si de fapt cam pe oriunde apuca:




Nu in ultimul rand as vrea sa mentionez ceasurile Rolex din dotarea aeroportului:


Desi este un kitsch intins pe foarte multe hectare, acest aeroport macar nu te lasa sa te plictisesti. Totusi, inca nu sunt convins ca vreau sa vizitez Dubai-ul. Poate doar atunci cand zilele ii vor fi numarate si palmierul de aur va putea fi taiat si rupt in bucati.

Un comentariu: